lördag 18 september 2010

"Fel" hund i sök

Vilket trist väder vi har här runt omkring. Om inte regnet vräker ner så hänger det åtminstone i luften. Vi hade tänkt oss en fin halvdag i skogen, men när vi vaknade så började regnet strila ner. Det blev istället långfrukost där jag både hann läsa dagens och gårdagens tidning (som jag inte ens bläddrade i igår). När det blev uppehåll drog vi snabbt på oss jaktbyxorna, hängde pipan runt halsen och bössan över axeln och åkte iväg  1½-2 timmar. Då skulle hundarna i allafall minst få lite motion.

För att vara en mikrorunda så hade vi jaktgudarna med oss idag (annat var det igår då en riktigt stor och fin orrtupp undkom hagelsvärmen och sedan gäckade oss tills vi fick ge upp). Enda smolken i glädjebägaren idag var att det var "fel" hund i sök när en orrkull på 8-10 fåglar lättade. Ted lyckades förvisso fälla en för Bosco. Det som var så försmädligt var att jag precis beslutat att ta in Figo och släppa Bosco. Hade jag bara låtit honom ta ett slag till kanske vi hade haft en sjudundrande chans på en tryckande orrkull. Istället blev det på "Bosco-vis", dvs. stöt med drevskall och skott på fågel i flykten. Figo fick avsluta arbetet med en korrekt apport. Flaxande fågel tar han ännu inte... det är ju läskigt. Nej, han väntar tills den ligger helt stilla och alldeles säkert är död. Men då har man en hel och fin fågel att lägga i grytan också ;-)

Ja det är inget att göra åt. Ingen kunde väl veta var fåglarna låg. Men nog anade jag att det var något på gång när Figo frustade och blåste rent näsborrarna inåt skogspartiet dit Bosco var på väg. Ögonblicket senare var aningen ett faktum! Mycket irriterande också att det sedan flaxade vingar både här och där i skogen. Omöjliga att komma inpå eftersom dom redan var skrämda och träade. För att avsluta med något glädjande så var Figo komplett lugn när tre orrar på flykt flög nära förbi oss. Ingen ansats till att kroka på och jaga efter. Dom fåglarna är "borta". Så ska det se ut!

Orrhönans vackra fjäderdräkt

1 kommentar:

  1. attans att du hann byta hund, men nästa gång blir det säkert bättre!!!! Så härligt att ni trotsade vädret. Johan har varit ute med pointrarna i dag i skogen. Ada hittade ingen fågel, efter hon har haft noskvalster har hon som inte riktigt fått tillbaka sin lukt som hon brukar ha:( Minja hade stått för en orrtup med tyvärr så stötte hon upp den innan johan hann fram till henne. Men nu i kväll så har han tagit Alma och farit på sjöfågeljakt, så jag hoppas jakt lyckan är bättre i kväll.

    SvaraRadera